Marttaillat


Kokoonnumme Nummen srk-kodissa, Papinkatu 2, Turku

Marttaillat ovat parillisten viikkojen keskiviikkoina klo 18 - 20Kansallispukujen kauneutta

Marttaillassa 15.11.2017 katselimme kauniita ja värikkäitä kansallispukuja. Omien jäsenten esittelemien pukujen lisäksi meitä ilahdutti Turun eläkkeensaajien Katajaiset-ryhmä, joka esitti kansantanhuja. Kansallispuvut ovat erittäin taidokasta ja arvokasta käsityötä. Kunpa näitä kauniita vaatteita näkisi useammin juhlapukuina!


 Kertulla oli yllään tätinsä ompelema karjalainenTuuterin puku.

Leena koreili itse ompelemassaan länsi-suomalaisessa Vesilahden puvussa.
Tässä kuvassa tanhuajat ovat pukeutuneet Räisälän, Valkealan, Jurvan ja Kaukolan pukuihin.


Tässä esitellään Kaukolan ja Laatokan Karjalan puvut.

                                                   Tanhun pyörteissä Hämeen ja Munsalan rouvat.Yhteistoimintaa partiolaisten kanssa

Vapun tienoilla 3.5.2017 pidimme marttaillan yhdessä partiolaisten kanssa Marttaliiton "Hetki on käsillä"- projektin merkeissä. Tapahtuma on Marttojen lahja 100-vuotiaalle Suomelle, erityisesti koululaisille, joille opetetaan perusompelutaitoja, tällä kertaa napin ompelua. Meillä oli esillä myös Marttojen historiaa esitteleviä roll'uppeja ja tintamareski, jossa voi kuvauttaa itsensä marttana. 

Raakaleivonta tutuksi

20.4. 2016 olleen marttaillan aiheena oli raakaleivonta, josta on tullut suosittua viime vuosina. Mervi ja Ami olivat tehneet kakkuja ja muita herkkupaloja. Useimmille tämä oli ensimmäinen kosketus raakaleivontaan.

Kahvin kanssa maistelimme suklaa- ja marjakakkua sekä pieniä leivoksia. Kaikki olivat herkullisia ja kauniita.
Mervi ja Ami valmistivat myös pehmistä pakastetuista banaaninpaloista, cashew-pähkinöistä ja omenamehusta.
Tämäkin herkku oli oikein maistuvaa ja sai täydet pisteet maistelijoilta. Tätä on helppo valmistaa ja tarjota lapsille terveellinen välipala tai jälkiruoka teollisen jäätelön sijasta.
Raakaleivonta oli tutustumisen arvoinen kokemus, ja sai monet innostumaan omiin kokeiluihin. Esimerkiksi kesäkuumalla tällaista on hauska tehdä, kun ei tarvita uunia.


Garderobi-ilta

Marttaillassamme 6.4. aiheena oli käsityöt kierrätysmateriaalista. Ami vinkkasi, miten voidaan käyttää vanhoja t-paitoja trikoopipon valmistamiseen tai miten vanhasta yöpaidasta saa kukka-amppelin. Toki näihin käsitöihin voi käyttää uuttakin trikoota, mutta vanhat vaatemateriaalit kannattaa hyödyntää.

Vanhoista langanlopuista saa tehtyä kaulakoruja, näyttää Ami.
 Valittavana oli monenlaisia lankoja.
Tässä alkaa syntyä kukka-amppelia trikoonauhasta makramee-tekniikalla.
Samoin tässä.
 

 

 

 

 

Annikki 90 vuotta

Annikki Aurimo täytti 90 vuotta ja juhlistimme hänen syntymäpäiväänsä marttaillassamme 23.3.

Puheenjohtajamme Mervi onnitteli Annikkia kukkakimpuin. Annikki on valoisa ja teräväpäinen henkilö ja toimii toiminnantarkastajanamme. Muutaman vuoden takaisesta liikenneonnettomuudesta hän on kuntoutunut ihailtavan hyvin.
Esimerkillinen martta!
Liikunnallisia marttoja

Keskustelimme liikunnan tärkeydestä ja annoimme toisillemme vinkkejä hyvistä liikuntamuodoista. Liikunnan avulla pidämme lihaksemme, nivelemme, aivomme, mielemme ja koko kroppamme virkeinä.

Koulun kotitaloutta

Tammikuussa 2016 marttaillassamme vieraili Nummenpakan koulusta kotitalous- ja terveystiedon opettaja Helen Nystedt-Silvola. Saimme hyvän kuvauksen siitä, millaista koulujen kotitalousopetus on nykyään. Paljon on muuttunut meidän kouluajoistamme.

Kirjatkin ovat erilaisia ja niissä on paljon reseptejä.
Kotitalous on tärkeä oppiaine ja sillä pyritään samaan kuin mihin martatkin toiminnallaan tähtää: perheiden arjen hallintaa parantamaan.

 

 

 

 

 

 

 

Garderobi - kierrättämällä kaunista

Marraskuussa marttailtaamme saapui yrittäjä Virpi Bastman Tekstiiliverstas Hiiden tuutista. Hän valmistaa vanhoista tekstiileistä uutta, kaunista ja taiteellista. Hän esitteli meille joitakin tuotteitaan.

Vanhoja hyväkuntoisia vaatteita tuunaamalla saa uusia vaatteita.
 Kristiina löysi itselleen sopivat helmet.
Näytteillä oli laukkuja, kukkaroita, vöitä, kaulakoruja, rannekoruja ja erilaisia vaatteita.
Saimme ideoita tuunaamiseen. Omia vanhoja vaatteitaan voi myös viedä Hiiden tuuttiin uudistettavaksi.
Hapankaalia tekemässä

Lokakuussa perehdyimme perinteisiin ruoanvalmistusmenetelmiin. Saimme oikein käytännön oppia siitä, miten valmistetaan hapankaalia.

Leena jauhoi pikkumyllyllä kaalit ja porkkanat suikaleiksi ja tamppasi kasvikset suureen lasipurkkiin. Purkin pohjalle oli laitettu ruistaikinan juurta hapatteeksi.
Annikki antoi neuvoja.
Leena sai apulaisia eri työvaiheisiin. Ensi kesänä ehkä joku muukin uskaltautuu valmistamaan terveellistä hapankaalia.

Syksyn ensimmäinen marttailta 2015


Syksyn toimintakausi alkoi 2.9. Ensimmäisessä marttaillassa tarjolla oli marttojen tuottamaa syksyn satoa ja puutarhamarttamme Pirjo Hietakangas kertoi  villiyrteistä. Iltaa mainostettiin avoimien ovien iltana, ja kaksi leidiä oli saapunut tutustumaan toimintaamme ja olivat halukkaita liittymään jäseniksi.
Syyssadon pöydällä oli muhkeita kesäkurpitsoita, perunoita, punajuuria, sipuleita, härkäpapuja, lehtikaalia, portulakkaa, yrttejä ja kukkia. Mervi esitteli härkäpapuja, jotka olivat joillekin vielä tuntemattomia herkkuja.
Teimme ostoksia SOS-lapsikylän hyväksi.
Puutarhamarttamme Pirjo kertoi, miten hienoja ja käyttökelpoisia kasveja monet rikkaruohot ovat.

Vierailu Lindrothin DeliVerde -puutarhassa 15.4.


Huhtikuisen marttaillan vietimme Maariassa Lindrothin Puutarhassa, jonka tuotteet tunnetaan DeliVerde-nimisinä.

Puutarhuri Liisa Lindroth kertoi puutarhan toiminnasta ja vihannesten kasvatuksesta. Pääasialliset tuotteet ovat salaatit, yrtit ja muut vihannekset.
Tuotteet viljellään ja tuotetaan perinteisellä laatua, puhtautta ja tuoreutta vaalivalla tavalla. Salaatit ja muut tuoreet viherherkut ovat lähiruokaa parhaimmillaan.
Kiertelimme kasvihuoneessa tutustumassa muhkeisiin salaatteihin.
 

Ihastelimme lukuisia erilaisia tuoksuvia yrttejä. 


Pääsiäisen alla marttaillassa 1.4. nautimme pääsiäiskahvit ja kuulimme mielenkiintoisen esityksen Naisten Pankista, jonka avulla autetaan kehitysmaiden naisia ja heidän perheitään parempaan elämään.

 Marttaillassa 4.3. pidimme hauskan liivi-illan ja vierainamme oli joukko Vasaramäen Marttoja. Liivimyyjältä saimme hyödyllisiä neuvoja rintaliivien valintaan.
Vuoden 2015 ensimmäisessä marttaillassa 7.1. taittelimme sanomalehdistä lähetyspusseja Succaplokille, jonka tehtaassa Paimiossa kävimme syysretkellämme viime vuonna. Succaplokki käyttää vain kierrätysmateriaaleja ja pakkaa lähetettävät tuotteet ensin sanomalehtipussiin ja sen jälkeen kirjekuoreen. Neulojien apuvälineitä lähtee ympäri maailman.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti